Informacje o diecie bez glutenu

Dieta bezglutenowa doradzana jest osobom, które po spożyciu żywności z glutenem wykazują reakcje alergiczne. Podejrzane plamki na ciele trzeba natychmiast skonsultować z dermatologiem. Drugi znany wyraz nieprzyjmowania przez organizm glutenu to reakcja ze strony układu trawiennego. Nieprzyjemne objawy pojawiają się zaraz po obiedzie i będą to np. wymioty, zaparcia, czy wzdęcia. W przypadku domniemania alergii na gluten należy iść do dermatologa, który zaleci konkretne badania. Gdy przypuszczenia się udowodnią, poleca się wprowadzenie diety bezglutenowej.

Gluten – w jakich artykułach możemy go znaleźć?

Glutenem są białka zawarte się w określonych zbożach. Bezglutenowy jadłospis odrzuca wszelkie artykuły,przetwory zbożowe. Należą do nich na przykład: bułki, mąka pszenna, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Dieta bezglutenowa to kuracja eliminacyjna, która usuwa z spożywanej żywności artykuły zawierające białka glutenu. Używana jest zazwyczaj w trakcie leczenia celiakii. Choroba owa stanowi ustawiczną nietolerancją glutenu, rozbudzającą przemiany w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia jest chorobą o fundamencie autoimmunologicznym.

Dostosowywanie diety bezglutenowej?

Podstawowym krokiem będzie umyślne odrzucanie produktów posiadających gluten. Trzeba je zastąpić na artykuły go pozbawione. Dieta bez glutenu polega na wykluczeniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej a także zamiany jej na ryżową, oraz kukurydzianą. Nietolerujący gluten nie są skazani na to, aby rezygnować ze wszystkich zbóż, na przykład owsa. Nasiona owsa nie posiadają glutenu. Niestety uprawy innych zbóż przenoszą gluten na owies. Całkowicie oczyszczona z glutenu mąka owsiana jest specjalnie oznakowana.

Kluczowe jest czytanie składów na pudełku. Dieta bezglutenowa ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego trzeba uzupełniać ilość węglowodanów. Toteż tradycyjny makaron powinno się wymienić na makaron z mąki kukurydzianej. W tej chwili nie ma większego problemu, żeby kupić chlebek bez glutenu, a nawet słodycze bez glutenu.

To w ogóle nie jest tak skomplikowane, jak się na starcie wydaje! Jeżeli macie obawy możemy się konsultować z dietetykami, albo sprzedawcami. Życzycie sobie artykułów bezglutenowych to szukajcie zielonego przekreślonego kłosa na opakowaniu produktu. Omawiany symbol to gwarancja producenta. Jest on zaświadczonym symbolem, który określa bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.