Naczynia gliniane mają długoletnią historię, mimo iż razem z rozwojem techniki zostały zastąpione przez metal i inne trwalsze materiały. Jednak trendy cały czas się zmieniają i nietrudno zauważyć, że coraz więcej użytkowników ponownie sięga po modele wykonane z gliny. Jakie mają zalety i czy warto zrezygnować z klasycznych garnków?
Garnki gliniane – zalety używania
Kilka tysięcy lat temu garnki gliniane były powszechnie używane przez ludzi na całym świecie. Doskonale nadawały się nie tylko do przygotowywania i przechowywania potraw, ale modele o mniejszych gabarytach używano do przechowywania wody oraz innych napojów. Podawana ciecz była przyjemnie chłodna i rześka, gasiła pragnienie zdecydowanie lepiej niż woda w butelkach. Glina jakby wydobywała niezwykły smak i aromat napoju, jej spożywanie było bardzo przyjemne i odróżniało się od klasycznej wody.
Garnki gliniane oddychają, co jest uwarunkowane porowatą strukturą naczynek. Ta cecha sprawia, że można zauważyć szybkie wchłanianie i odparowywanie płynów. To bardzo cenne właściwości używane w trakcie gotowania, duszenia i pieczenia. Mięso, owoce i warzywa smakują zupełnie inaczej, gdyż ciepło rozkłada się równomiernie. Każdy kęs oferuje całkiem nowe doznania i mieszankę smaków, których nie można odkryć w trakcie używania klasycznych naczyń. Wszystkie poddawane obróbce technicznej składniki zatrzymują nie tylko więcej ważnych składników odżywczych, ale jednocześnie nie zmienia się ich kolor, cały czas pozostają wilgotne, pyszne i bardzo zdrowe.
Garnki gliniane sprawiają, że obniżasz do minimum ryzyko przypalenia, co jest szczególnie istotne w potrawach, które wymagają długiego czasu przygotowania. Dania stają się jeszcze bardziej chrupiące, soczyste i zyskują całkiem inny, wyjątkowy aromat. Wszystkie produkty spożywcze smakują nieporównywalnie lepiej niż w przypadku przygotowywania ich w metalowych garnkach, które zdominowały współczesny rynek.
Właściwa decyzja związana z wyborem naczyń wiąże się z oszczędnością czasu i energii, gdyż po przygotowaniu posiłku, pozostałą część obiadu czy kolacji możesz pozostawić w środku. Dzięki odpowiednim warunkom i właściwościom danie pozostaje świeże jeszcze dłużej. Kiedy garnki gliniane znajdą się na stole, komplementy będą dotyczyć nie tylko przygotowanego posiłku, gdyż na uwagę zasługuje także oryginalny i bardzo ciekawy wygląd naczyń.